Het Dudok ensemble is een initiatief van de stichting Dudok concerten.
Doelstelling
Het organiseren en het geven van concerten is de belangrijkste doelstelling van de stichting DUDOK concerten. Tot nu toe zijn bijna alle projecten uitgevoerd door het Dudok ensemble als geheel, maar binnen de stichting is ruimte voor het ontplooien van verschillende muzikale initiatieven. Zo werkte het koor een aantal malen mee aan cantate-uitvoeringen van ‘Cantate op de Brink’ in Hilversum en (een gedeelte van) het orkest werkte mee aan uitvoeringen van Bach’s Weihnachts Oratorium door het Groot Concertkoor Amsterdam en de uitvoering van het Requiem van Fauré door het Kamerkoor Kerkdriel.
De stichting DUDOK concerten
De naam Dudok voor een Hilversumse stichting ligt voor de hand: geen stad in Nederland is zo opvallend door het werk van één enkele bouwmeester gevormd als Hilversum. Architect Willem Marinus Dudok (1884-1974) was 50 jaar werkzaam voor de gemeente, eerst als directeur Publieke Werken en van 1928 tot 1954 als stadsarchitect. Dudok vergeleek ontwerpen met componeren; als gepassioneerd muziekliefhebber beschouwde hij architectuur als muziek in steen. De grote Dudok herdenking in 1996 kreeg dan ook als titel mee: W.M. Dudok, componist van architectuur.
Oprichting
Het ensemble werd in 1999 door dirigent Johan Rooze en een aantal enthousiaste zangers en instrumentalisten opgericht. Johan Rooze was tot 2008 ook de vaste dirigent en artistiek leider van het gezelschap. Het ensemble bestaat uit een kerngroep van 40 zangers en - afhankelijk van het te programmeren werk - een even grote groep instrumentalisten, zowel beroeps als semi-professioneel.
Repertoir
Een belangrijke, jaarlijks terugkerende activiteit is de uitvoering van Bach’s Matthäus Passion in de Lijdenstijd. Daarbuiten voerde het Ensemble nog vele andere werken uit waaronder het Weinachts Oratorium van Bach, het Requiem en de c-moll Messe van Mozart, de Nelson Messe van Haydn, Ein Deutsches Requiem van Brahms, de Vespers van Rachmaninov en het Requiem van Fauré.
Muzikale leiding
Verschillende dirigenten hebben het ensemble geleid Zo dirigeerde Hein Meens in 2003 een uitvoering van de Matthäus Passion en dirigeerde Arie Hoek het Kerstconcert in 2003. Bas Ramselaar werkte met het ensemble aan stemvorming. In 2008 en 2009 leidde Erik van Nevel de uitvoeringen van de Matthäus Passion, nadat hij in 2008 Johan Rooze al had vervangen in verband met diens vertrek naar zijn nieuwe vaderland Zuid Korea. In 2010 leidde Jeroen Spitteler de uitvoeringen van het Weihnachtsoratorium. In 2011 leidde Gijs Leenaars de uitvoeringen van de Matthäus Passion. De Matthäus Passion werd in 2012, 2013 en 2014 geleid door Chris Pouw. De Engelse dirigent Edward Caswell leidde o.a. in 2016 een uitvoering van de Hohe Messe van Bach en in 2019 een uitvoering van Dixit Dominus van Händel.
Tournee
In April 2019 ging het Dudok Ensemble op tournee naar Zuid Korea. Onder leiding van Johan Rooze voerde het ensemble met groot succes de Matthäus Passion uit in Seoel, Busan en Daegu.